Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat zijn de kosten van een behandeling?

De kosten per behandeling variëren. Van de exacte kosten zal de tandarts of mondhygiëniste een begroting maken. Deze krijgt u, indien wenselijk, digitaal opgestuurd of meegegeven op briefpapier. Zo kunt u ook met uw zorgverzekeraar afstemmen of de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt.

Wanneer worden röntgenfoto’s gemaakt?

Per patiënt wordt bepaald wanneer er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Controlefoto’s worden gemiddeld elke 3 jaar gemaakt.

Waarom krijg ik een boete voor het vergeten van een afspraak?

De afspraak bij de tandarts vergeten kan bij iedereen gebeuren, door allerlei omstandigheden. Daarom zijn we bij de eerste vergeten afspraak coulant: deze wordt niet in rekening gebracht. De daaropvolgende afspraken die vergeten worden, worden wel in rekening gebracht. Indien de eerste vergeten afspraak meer dan 30 minuten kost, brengen we deze in rekening minus de 25 euro van een vergeten controle afspraak mits de tijd niet gevuld kan worden met een andere behandeling.

De kosten die we in rekening brengen na een niet nagekomen afspraak zijn 2,50 euro per minuut (UPT-code C90). Dit is conform de richtlijnen van de KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde).

Wanneer u de afspraak wilt wijzigen of annuleren, kunt u de afspraak 24 uur vantevoren telefonisch of per email wijzigen. In geval van ziekte verwachten wij dat u ons dat ’s morgens vroeg laat weten. Op deze manier kunnen we in de gereserveerde tijd wellicht nog iemand anders helpen. U kunt uw afspraak via email annuleren receptie@hktandartsen.nl of telefonisch 0186-640095.

Indien u meerdere keren niet op uw afspraak verschijnt, zullen wij genoodzaakt zijn u als patiënt uit te schrijven.

Heeft mijn medicatie effect op mijn mond?

Dat is zeker mogelijk en daarom worden er regelmatig vragen over uw gezondheid en medicijngebruik gesteld.

Waarom rekent de tandarts het afnemen van een gezondheidsvragenlijst?

Elke tandartspraktijk is verplicht jaarlijks een gezondheidsvragenlijst door de patiënten te laten invullen. De gezondheidsvragenlijst bevat een aantal vragen over uw gezondheid. De antwoorden erop zijn van belang voor uw tandarts, omdat bepaalde ziekten en medicijnen invloed hebben op het gebit, de mondgezondheid en op de uitvoering van het werk van uw tandarts. Het invullen van de gezondheidsvragenlijst is een wettelijke verplichting. Zonder deze gegevens mogen we geen behandeling starten en zijn we strafbaar.

Bijvoorbeeld:

  • Het gebruik van antistollingsmiddelen (‘bloedverdunners’) heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld het trekken van tanden of kiezen. Dit kan namelijk nabloedingen veroorzaken.
  • Indien u allergisch bent voor latex (natuurrubber) of bepaalde antibiotica, kan uw tandarts hiermee rekening houden door latexvrije handschoenen te gebruiken, respectievelijk andere antibiotica voor te schrijven.

Als uw tandarts onvoldoende op de hoogte is van uw ziektegeschiedenis kan hij/zij onvoldoende voorzorgsmaatregelen nemen bij uw behandeling. We willen daarom benadrukken dat het noodzakelijk is deze vragenlijst naar waarheid in te vullen.

Als u weigert het gezondheidsvragenlijst in te vullen zal er geen behandeling kunnen plaatsvinden. Uw tandarts is namelijk verantwoordelijk voor de behandeling die hij/zij uitvoert. Om de behandeling goed te kunnen uitvoeren dient de tandarts volledig op de hoogte gebracht te zijn van uw gezondheidstoestand, zodat er geen complicaties kunnen optreden. Ook wanneer zich wijzigingen voordoen in uw gezondheidstoestand wordt u verzocht deze direct aan ons door te geven. Op deze manier blijven de gegevens met betrekking tot uw gezondheid altijd actueel. Het is dus ook in uw eigen belang om de gezondheidsvragenlijst in te vullen!

De gegevens die u invult worden opgeslagen in uw tandheelkundig dossier en de medewerkers van de praktijk die betrokken zijn bij uw behandeling hebben toegang tot deze informatie. In incidentele gevallen kan het dus ook gaan om artsen buiten onze praktijk. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een kaakchirurg, als er bij u een verdacht plekje gevonden is. Uw tandarts bepaalt wie de gegevens mag inzien.

Wij danken u hartelijk voor het invullen van uw gegevens en wij streven samen met u naar een gezond en mooi gebit voor iedereen!

Bij het opstellen van de gezondheidsvragenlijst wordt de code C22 in rekening gebracht wanneer u op meerdere vragen ja moet antwoorden en de tandarts extra informatie of tijd nodig heeft om het gezondheidsrisico bij een bepaalde behandeling te kunnen bepalen.

Wanneer de gezondheidsvragenlijst up-to-date wordt gemaakt en er zijn geen of nauwelijks veranderingen dan zijn hier geen kosten aan verbonden. Deze worden wel in rekening gebracht wanneer de toestand van uw gezondheid verandert, bijvoorbeeld een nieuw ziektebeeld en/of nieuwe medicatie.

Als ik zwanger ben, mogen er dan röntgenfoto’s gemaakt worden?

Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen bij zwangerschap zonder bezwaar worden gemaakt.

Als ik stop met roken verbetert dan mijn mondgezondheid?

Al na 2 tot 6 weken stoppen met roken is er een gunstig effect zichtbaar in uw mond. Wel kunnen, de eerste periode, tandvleesbloedingen optreden. Door een goede mondhygiëne en preventieve hulp van het tandheelkundig team zal dit probleem snel verdwijnen. Na het stoppen met roken zullen de resultaten van een tandvleesbehandeling beter zijn.

Ik heb een slecht gebit, krijgt mijn kind dat ook?

Nee, een gebit met veel vullingen en ontstoken tandvlees heeft over het algemeen niet te maken met erfelijkheid. Belangrijker zijn het poetsgedrag, voedingsmomenten, voeding, speeksel en het reinigen tussen tanden en kiezen. In onze praktijk besteden we veel zorg aan de preventie van gaatjes en ontstoken tandvlees voor alle leeftijdsgroepen.

Waar kan ik mijn klachten deponeren?

Op onze website onder het kopje “Klachtenregeling” kunt hier alles over vinden.

Mondhygiëne

Waarom is gezond tandvlees belangrijk?

Gezond tandvlees is van groot belang voor de houvast van tanden en kiezen in het kaakbot.

Wat is het verschil tussen een preventieassistente en een mondhygiëniste?

De preventieassistente mag de volgende handelingen uitvoeren:

  • Afnemen gezondheidsvragenlijst
  • Uitvoeren van een plaquekleurtest
  • In kaart brengen van de conditie van het tandvlees (DPSI-score)
  • Verwijderen van tandsteen en tandplaque boven het tandvlees
  • Polijsten van tanden en kiezen
  • Bleken van tanden en kiezen
  • Gladmaken worteloppervlakken
  • Aanbrengen van fluoride
  • Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging

Daarnaast kan een preventieassistente na het volgen van aanvullende opleidingen ook nog andere handelingen uitvoeren zoals het sealen van tanden en kiezen.

Het belangrijkste verschil is dat een mondhygiëniste een HBO-opgeleide paramedicus is. De titel mondhygiëniste is dan ook een door de wet BIG beschermde titel. De taken die de mondhygiëniste uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit (cariës). Daarbij is de mondhygiëniste gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Dit maakt deel uit van de curatieve behandelingen (= gericht op genezing). Deze combinatie van taken maakt de mondhygiëniste tot specialiste op het gebied van de algehele mondgezondheid.

Kortweg zou je kunnen zeggen dat het werk van de mondhygiëniste begint waar het werk van de preventieassistent ophoudt.

Taken van de mondhygiëniste:

  • Afnemen van gezondheidsvragenlijst
  • Uitvoeren van een plaquekleurtest
  • In kaart brengen van conditie tandvlees (DPSI-score)
  • Verwijderen van tandplaque, aanslag en tandsteen boven en onder het tandvlees
  • Aanbrengen van fluoride
  • Aanbrengen van sealant
  • Polijsten van vullingen
  • Gladmaken van worteloppervlakken
  • Geven van advies en voorlichting over onder andere het voorkomen van cariës,
  • Tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis) en voedingsgewoonten
  • Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
  • Behandelen van kleine gaatjes (in opdracht van de tandarts)
  • Maken van röntgenfoto’s (in opdracht en onder toezicht van de tandarts)
  • Maken van gebitsafdrukken
  • Geven van een lokale verdoving

Is elektrisch poetsen beter?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een elektrische tandenborstel effectiever is dan een handtandenborstel. Het advies is om 2 minuten uw tanden en kiezen te poetsen. Een vaste volgorde van het reinigen van alle tand- en kiesoppervlakken is hierbij van groot belang. Het advies is om twee maal daags 2 minuten elektrisch te poetsen.

Hoe moet ik schoonmaken tussen mijn tanden en kiezen?

Bij voorkeur met een tandenstoker of rager één maal per dag.

Hoe lang moet ik poetsen?

Het advies is 2 minuten uw tanden en kiezen te poetsen. Vergeet niet uw tong te poetsen.

Moet ik mijn kunstgebit ook poetsen?

U kunt uw prothese het beste reinigen met een harde borstel met handzeep en koud water. Tegen tandsteenvorming op uw prothese is het verstandig om uw prothese af en toe een nacht in een beker met schoonmaakazijn te leggen.
Het is tevens verstandig om uw tandvlees en tong 1 maal per dag te reinigen met een tandenborstel.

Kinderen

Wanneer neem ik mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Het is van groot belang voor de mondgezondheid van uw kind dat hij of zij op jonge leeftijd vertrouwd raakt met tandheelkundige behandelingen. Bij voorkeur al vanaf 1 jaar meenemen naar de praktijk. Met het Gewoon Gaaf traject zal dan beoordeeld worden wat het advies is aangaande de regelmaat van bezoeken aan ons tandheelkundig team.

Is het noodzakelijk mijn kind na te poetsen?

Kinderen hebben extra hulp nodig bij het poetsen van tanden en kiezen. Tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar zijn zij motorisch niet goed in staat alle tanden en kiezen goed te reinigen. Laat kinderen wel zelf poetsen, maar poets hen al gelang de leeftijd 1 a 2 keer per dag na.
Het gebruik van tandplakverklikkers en poets-apps kunnen de kinderen extra stimuleren hun mond goed te reinigen.

Krijgt mijn kind fluoride?

Aan de hand van de mondgezondheid van uw kind zal bepaald worden of er extra fluoride toegediend zal worden. Ook zal de tandarts of mondhygiëniste aangeven of extra fluoride momenten noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om 1 keer per week te spoelen met fluoride spoelmiddel.

In het Gewoon Gaaf traject wordt aan de hand van een aantal belangrijke risicofactoren bepaald of uw kind naast fluoride tandpasta ook extra fluoride behandelingen in de tandartspraktijk nodig heeft.

Wat is het fluoride advies?

Het fluoride basisadvies:

0 t/m 1 jaar : vanaf het doorbreken van de eerste tandjes 1x per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta

2 t/m 4 jaar: 2x per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta

5 jaar en ouder: 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. Eventueel kunt uw kind ook tot 12 jaar junior tandpasta (5-12 jaar) gebruiken

Heeft fluoride bijwerkingen?

Fluoride wordt sterk aanbevolen om gaatjes te voorkomen. In de aanbevolen dosering zijn geen bijwerkingen bekend.

Hoe werkt de Gewoon Gaaf-methode?

Klik hier voor meer informatie over Gewoon Gaaf.

Behandelingen

Waar moet ik op letten na het trekken van een kies?

Het trekken van tand of kies kan aanleiding geven tot klachten. In onderstaande instructie staan alle belangrijke zaken.

Nabloeding

Er is zojuist een gaasje op de wond aangebracht, hierop dient u gedurende 30 minuten dicht te bijten. Wanneer er daarna nog sprake is van bloeden uit de wond kunt u zelf een nieuw gaasje aanbrengen. Een spoortje bloed vermengd met speeksel is normaal.

Napijn

Wanneer de verdoving na gemiddeld één tot drie uur is uitgewerkt is het normaal dat u pijn krijgt. Deze napijn kan goed worden bestreden met 1000 mg paracetamol (onder de 50 kg 500 mg). Uw tandarts adviseert u eventueel andere pijnstillers. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Eten en drinken

Van belang is of de verdoving nog werkt. U voelt dit wanneer u op wang, lip of tong bijt. Vermijd zeer warme en koude voedingsmiddelen.

Alcohol en roken

Alcohol en roken vertragen de wondgenezing. We raden u aan om de eerst 24 uur geen alcohol te drinken en niet te roken.

Poetsen

U kunt uw tanden en kiezen poetsen na het trekken van tand of kies. Wees voorzichtig rond de plaats van de wond.

Spoelen

Als het bloed in de wond goed kan stollen geneest deze het beste. Met spoelen kunt u het stolsel verwijderen, hetgeen de wondgenezing vertraagt. Daarom mag u de eerste 24 uur na het trekken van tand of kies uw mond niet spoelen. Zuig ook niet aan de wond!

Zwellingen

Om de zwelling van de kaak tegen te gaan kunt u direct uw gezicht koelen met bijvoorbeeld een coldpack of ijsklontjes in een theedoek of washand. De zwelling kan tot 3 dagen na de behandeling toenemen en blauw/geel verkleuren.

Hechtingen

Soms wordt de wond gehecht. Dit materiaal lost vanzelf op binnen 2-3 weken.

Klachten?

Indien de pijn aanhoudt, de zwelling na 2-3 dagen toeneemt, de wond blijft nabloeden, u hoge koorts ( 39 graden of hoger) of slikklachten krijgt, neemt u dan contact met ons op.

Wanneer mag ik weer eten na het maken van een vulling?

U kunt over het algemeen meteen eten/drinken na het aanbrengen van een vulling. Mocht u een verdoving hebben gekregen, houd rekening met een verdoofde lip en/of tong.

Kan ik verdoofd worden als ik dat wil?

Ja dat kan, als u graag verdoofd wil worden tijdens de behandeling kunt u dit bij de tandarts of mondhygiëniste aangeven.

Kunnen mijn tanden gebleekt worden als ik dat wil?

Dat ligt aan een aantal factoren. Zijn er vullingen of kronen aanwezig? Rookt u? Voor het beste advies vraagt u dit aan uw tandarts of mondhygiënste.

Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?

Enige dagen (ongeveer 4 dagen) napijn na een wortelkanaalbehandeling is normaal. Indien de klachten langer aanhouden of onhoudbaar zijn, neem dan contact op met uw tandarts.

Mijn tand of kies is afgebroken wat moet ik doen?

Neem contact op met de tandartspraktijk. De assistente zal met u bespreken hoe snel u een afspraak nodig hebt. Indien u het stukje tand of kies nog heeft, bewaar dit in melk en neem het mee naar de tandarts. Wellicht kan het nog teruggeplaatst worden.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal, porselein of zirkonium dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Een kroon is bedoeld als duurzame vervanging van tand of kies.
Zie ook de folder “Kronen en Bruggen” van het Ivoren Kruis.