Gewoon Gaaf

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente geeft de ouder en het kind tandheelkundig advies. Hij begeleidt het kind bij het behouden. Bij Gewoon Gaaf maakt de mondzorgverlener een risicoinschatting. Hoe goed zorgen de ouders en het kind voor het gebit van het kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Heeft hij (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risicoinschatting bepaalt de tandarts het moment waarop hij de (ouders van) het kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal hij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

Tandenpoetsen en (na)poetsen

Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig en regelmatig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf-mondzorgverleners coachen hun patiënten daarbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Adviseer daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1 keer per dag na te poetsen, ook als elektrisch wordt gepoetst. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren.

De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. Onder begeleiding van de mondzorgverlener kunnen ouders -samen met hun kind- het gebit gaaf en de mond gezond houden. Gewoon Gaaf! Doe je mee? Voor Gewoon Gaaf zijn we regelmatig op zaterdagochtend geopend!